Välj rätt kabelkedja

Kabelkedjor fungerar som skydd och styrning till kablar och slangar när de ska färdas lite längre sträckor. För att säkerställa optimal drift av maskinen och att kabelkedjan och kablarna håller så länge som möjligt behöver du dimensionera kedjan rätt och kombinera den med rätt typ av kabel.

För att dimensionera kabelkedjan korrekt finns det några faktorer att ta hänsyn till.

Applikationsmiljö

Precis som med kablar så spelar miljön för applikationen stor roll för valet av kabelkedja. Vilka påfrestningar kommer från omgivningen, ska kedjan användas inomhus eller utomhus? I vilka temperaturer och temperaturskillnader ska de klara? Förekommer det damm, spån, kemikalier eller liknande?

Vilken kabel?

Vilka kablar och/eller slangar som ska användas i kabelkedjan påverkar i stor utsträckning vilken böjradie, bredd och höjd kedjan kommer att få. För att erhålla en lång livslängd på kedja, kablar och applikation är det viktigt att välja kablar avsedda för just kabelkedjor. Det innebär att du ska välja kablar med hög flexibilitet.

Kabeln med störst böjradie avgör vilken böjradie kabelkedjan behöver ha – kabelkedjans min-böjradie, och antalet kablar i kombination med tjockleken på dem avgör vilken bredd och höjd kedjan behöver ha.


Alla kabelkedjor anpassas efter din applikation

Åksträcka

En annan faktor som påverkar både valet av kabelkedja och installationen är åksträckan (den totala åkrörelsen), även kallat slaglängden. Hur lång denna sträcka är avgör hur robust kedjan behöver vara. Tre olika typer av installation som innebär olika slaglängder:

Fribärande kabelkedja innebär att den övre delen av kedjan inte är i kontakt med den nedre delen av kedjan. Detta är ett vanligt sätt att använda och montera en kabelkedja. Om det är ett möjligt sätt att installera avgörs av kedjans totalvikt inklusive kablar/slangar samt åksträckan/slaglängden. För alla våra kedjor finns ett mått kallat ”fribärande längd”, vilket berättar hur långt kedjan har möjlighet att bära sig själv utan stöttning.

Glidande kabelkedja innebär att den övre delen glider på den nedre delen av kedjan. För att minimera friktionen monteras ofta glidklackar på kedjan. Denna lösning används vid längre slaglängder. För att säkerställa en optimal drift är det viktigt att stötta upp kedjan både i sidled och höjdled med någon av våra styrrännor. Vi tillverkar även styrrännor särskilt anpassade en applikation.

Marathonsystem är en lösning som lämpar sig väl för riktigt långa åksträckor. Systemets konstruktion bidrar till att man undviker glidfriktionen som finns mellan den övre och nedre delen på konventionella kabelkedjor. Mätningar på Marathonsystem bekräftar att friktionskrafterna minskar med upp till 90%. Ökat startmoment som brukar förekomma i glidande applikationer och att överbrygga statisk friktion efter stopp är inget problem i det här systemet. Vidare bidrar konstruktionen till att minimera slitage och ger förbättrad hållbarhet och driftsäkerhet.

Driftintensitet och hastighet

Ytterligare två parametrar som påverkar valet av kabelkedja är hastighet och driftintensitet. I vilken hastigheter behöver/kommer kedjan att röra sig? Hur ofta den kommer åka fram och tillbaka?

 

KranEl har ett brett sortiment av både plast och stålkedjor som passar en mängd olika applikationer. Vi anpassar alltid kedjorna efter era unika behov. Använd gärna formuläret “förfrågningsunderlag för kabelkedja” när du planerar för en kabelkedja.